Tips för dig som har barn! - En tandhälsa för livet

  • Att börja med rätt tandvård för ditt barn är en investering för livet. En tidig medvetenhet om vikten av att sköta om sina tänder samt rätt val av tandläkare skapar en trygg grund för ditt barns tandhälsa.
   Borsta barnets tänder morgon och kväll. Gör borstningen lite extra rolig genom t ex lekar och ramsor.
  • För att slippa hål i tänderna räcker det inte att hålla rent. Det är viktigt att barnet får bra kostvanor, d v s inte småäter. Emaljen klarar inte att man äter/stoppar något i munnen mer än fem gånger per dag. Det är nödvändigt att tänderna får vila mellan kostintagen. Sådan föda som stannar kvar extra länge i munnen t ex kex, som fastnar i kindtänderna är extra farligt.
  • Låt barnet dricka vatten eller mjölk. Att ge barn saft eller nyponsoppa i nappflaska ger barnet en ovanligt lång 'syraattack' på tänderna och har givit många barn problem. Vid festliga tillfällen då ni dricker söta drycker, låt dem dricka detta i mugg istället.
  • Välling är bra kost, men låt inte barnet somna med välling i sängen till natten? Om det inte fungerar på något annat sätt, så försök avsluta med vatten ur nappflaska.
  • Låt barnet få en rejäl godispåse på lördagarna. Man når ingen vart med att förbjuda det - då blir barnet oftast hysteriskt förtjust i godis när det väl får tag i det på egen hand. Har man en bestämd godisdag så slipper man allt tjat. Låt gärna barnet ha en låda att spara godis i som det får under veckan av 'snälla' bekanta.

Valfri och kostnadsfri tandvård
Visste du att du har full valfrihet att välja till vilken tandläkare du vill att ditt barn ska gå. Oavsett vilken tandläkare du och ditt barn väljer så är tandvården helt kostnadsfri till och med det år barnet fyller 19 år. (Det finns dock viss estetisk tandvård som inte är kostnadsfri.)


Ge ditt barn förmånen att ha en regelbunden tandläkarkontakt. Då följs barnets tandutveckling upp under hela uppväxten Känns valet av tandläkare inte riktigt bra är det alltid fritt fram att byta. Om du undrar hur man gör för att byta tandläkare åt ditt barn, prata med din tandläkare eller ring Privattandvårdsupplysningen på tel. 08-555 44 655 eller gå in på www.ptl.se.

Tips för din munhälsa

Att hålla munnen fräsch och frisk är viktigt. Munnen kan vara en väg för bakterier in till kroppen. En fräsch mun är också trevligare att umgås med. Ingen vill lukta illa!
Det som blir rutin går av bara farten... 45 sek nere, 45 sek uppe, 45 sek tandtråd!


 • Borsta tänderna morgon och kväll med en fluortandkräm. Använd en mjuk tandborste. Gnugga inte hårt på tandköttet men missa inte att varsamt borsta området mellan tand och tandkött.
 • Rengör mellan tänderna en gång per dag, t ex med tandtråd. Många glömmer rengöringen mellan tänderna, utan att tänka på att man då lämnar kvar en fjärdedel av matresterna. Matresterna ruttnar och kan ställa till skada. Betrakta gärna din teknik mer noggrant i en spegel ibland. Rengöring mellan tänderna kan förslagsvis ske före sänggående, då lägger man sig med en ren mun som kan koppla av under natten istället för att bekämpa bakterieattacker.
 • De senaste åren har rengöring av tungan blivit populärt. Tungan har naturliga fåror (fissurer), framförallt längre bak mot tungroten, där bakterier samlas. Bakterierna kan ge dålig andedräkt och kanske också påverka balansen i munnen negativt. Det går att borsta tungan med en vanlig tandborste men generellt rekommenderar man en tungskrapa som din tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa dig med.
 • En bra salivproduktion minskar bland annat risken för dålig andedräkt, hål i tänderna och tandlossning. Du kan öka salivproduktionen till exempel genom att tugga sockerfria tuggummin som innehåller xylitol. Om du ofta känner dig torr i munnen, ta kontakt med din tandläkare.
 • Småätande mellan måltiderna skapar syraattacker hela tiden på tänderna och tänderna får ingen chans att återhämta sig. Begränsa ditt ätande till fem eller sex gånger om dagen.
 • Rökning och snusning är skadligt för din mun och dina tänder. Det finns ett tydligt samband mellan muncancer och antalet cigaretter, antalet år som rökare och ålder vid rökdebut. Snusning kan ge inflammation av munslemhinnan. Det är snusets innehåll av lut som fräter på munslemhinnan.


Hos din tandläkare eller tandhygienist får du mer individuellt anpassad information.

öppna

Kliniken har stängt mellan 1 juni – 31 juli för renovering. Välkomna tillbaka fr.å.m. 1 augusti.

Med vänliga hälsningar personal